skip to Main Content
+45 2223 4790 andersen.niels@outlook.dk

Marsolan til Condom

Lidt regn til at starte med, men ellers en fin start på dagen. Der mangler dog noget, et bad. Nu har jeg ikke været i bad i to dage og jeg skiftede godt nok tøj i går aftes på sidste del af etapen. Det er nu alligevel ikke helt som det skal være. Rygsækken er fyldt med beskidt tøj, papir affald og andet som normalt bliver ordnet når man er fremme.

Det er den første forhindring jeg møder. Kløerne er hævet højt, den vil ikke spises i dag.

Den første større by jeg kommer til er Romieu. Her får sendt ting til Uglestrup, som jeg ikke skal bruge mere.

Det er også mit første kaffestop og så skal jeg ind i endnu en UNESCO verdensarv kirke. Det er første gang jeg skal bruge mit COVID-19 pas. Det er også et betalingssted, men til gengæld får man sin rygsæk opbevaret imens.

Her får jeg talt med Casper og efter en hurtig tur rundt ender jeg så i kirkerummet lige inden klokken 11.

Casper, her sad jeg
Her sad jeg klokken 11

Byen blev grundlagt i 1062 af to benediktiner munke, på vej hjem fra en pilgrimstur til Rom, gennem Toulouse på caminoen til Santiago.

Byens navn Larromieu (Gascogne dialekt) betyder pilgrim fra Rom. Her er Arnaud d’Aux de l’Escout den ledende skikkelse, da han byggede et stort réfugié til pilgrimme og et slot til sig selv.

Arnaud er ikke en hvem som helst. Født i 1265 ind i en mindre del af familien Counts d’Armagnac. Han var fætter til Bertrand de Goth, som blev den første pave fra Avignon under navnet Clement V.

Arnaud var Canon af Contances, Vicar general af Bordeaux, Prior af Conques og af Moissac, biskop i Poitiers i 1305, biskop af Albano, kardinal i 1312, kammerherre af kirken og Prelate til pave Clément V (fætteren) og til pave Jean XXII, Confessor til Isabelle af Frankrig og diplomat for Edward II af England og for Philippe IV, den retfærdige.

Da pave Clément V døde fungerede Arnaud som overhoved for kirken i en interim periode på to år, indtil Jean XXII blev valgt i 1316. Jean XXII var involveret i fransk politik og han var også involveret i dannelsen af Tempelridder ordenen i perioden 1307 til 1314.

Arnaud købte et større grundstykke tæt ved bymuren til formålet. Bygningen er 36 meter lang, ni meter bred og 15 meter højt. Det blev bygget mellem 1312 og 1318. Senere i 1569 blev byen brændt af, plyndret og ødelagt af Montgomery, som var protestant. I resterne af det oprindelige kan man stadig se følgerne af afbrændingen.

Som beskrevet ovenfor var Arnaud ikke en hvem som helst. Han er det tidligste eksempel, som jeg kender, der forstod begrebet at være en blæksprutte på kontoret. De ting vi stadig kan se med egne øjne viser at det ikke bare var varm luft – man kan sige én af dem der kan noget.

Næste by er Castelnau-sur-l’Auvignon. Her er det anden verdenskrig, som dominerer fortællingen.

Men på vejen dertil mødte jeg denne fyr på vej på tværs af caminoen.

Byen er kendt for sin rolle under anden verdenskrig. Regionen her er Occitané og departementet er Gets. I dette område var modstandsbevægelsen ganske stor og med modstandsfolk fra Frankrig, Spanien, Italien, New Zealand og England. Byen er meget lille og i et tårn er gemt ammunition og våben. Medio juni 1944 nærmer sig en tysk styrke med 500 soldater. På det tidspunkt er der 150-200 modstandsfolk i området.

De første kampe begynder den 20. juni og dagen efter beslutter man at evakuere alle civile. Tyskerne forsøger at omringe byen, så der er hårde kampe i hele området inklusiv i La Romieu. Flere modstandsfolk bliver dræbt og tre civile. En del af planen er at sprænge tårnet i luften og det lykkes man med, med store tab for tyskerne.

Sprængningen ødelægger det meste af byen og resten ødelægger tyskerne. Men her i regionen bygger man af sten og de er ikke altid så nemme at fjerne eller ødelægge.

Så er det tid til at komme videre mod næste by.

Jean er på vej i fuld galop.

Sådan ser Condom ud på afstand
Katedralen og ja selvfølgelig UNESCO
Der var en, to, tre, fire, fem og en halv
Her bor jeg
Back To Top