skip to Main Content
+45 2223 4790 andersen.niels@outlook.dk Danish DA French FR English EN German DE Italian IT Spanish ES Swedish SV Japanese JA

Madrid museumsdag

Museumsdag og gensyn med Picasso’s berømte maleri Guernica.

Palacio de Cibeles Centrocentro
Velazquez ud mod boulevarden Paseo del Prado
Goya foran Museo Nacional del Prado
Museo Nacional del Prado 200 års jubilæum

Det vigtigste mål i Madrid er at gense Picassos Guernica maleri fra 1937. Maleriet viser følgerne af Luftwaffe Condor legion‘s brandbombeangreb på denne vigtige politiske højborg. Angrebet fandt sted den 26. april 1937 og var bestilt af General Franco’s rebeller. Byen var beboet af kvinder og børn – det må Franco have vidst!

Billedet blev lavet på kun en måned og processen blev dokumenteret med billeder af Dora Maar, Picasso’s daværende partner. Billedet måler 350 * 787 cm og er malet i sort/hvid. Bombningen blev dokumenteret af udenlandske journalister der dækkede den spanske borgerkrig fra Bilbao. Allerede dagen efter skrev aviserne i hele Europa om angrebet og Picasso begyndte arbejdet med en lang række skitser. Billedet blev første gang vist ved den spanske pavillion på Exposition Internationale des Arts et Techniques dans la Vie Moderne i Paris samme år. Herefter udstilles det i Skandinavien, New Burlington Galleries i London; MoMA, NYK, Cleveland Museum of Art og mange flere. MoMA udstiller maleriet og passer på det indtil det sendes til Spanien. Efter Picassos ønske må maleriet ikke komme til Spanien før der er en legitim regering ved magten. Inden Picasso dør ændrer han sit ønske til, at der i Spanien skal være demokratisk frihed. Det sker da Franco dør i 1975 og papirarbejdet for at flytte maleriet til Spanien bliver nu igangsat. Maleriet hentes hjem til Spanien i 1981 og udstilles på Museo Nacional del Prado. Her får det sin helt egen afdeling med to fløje fyldt med skitserne (67 styk) og så for enden i sit eget rum maleriet Guernica. Det var hér jeg så maleriet første gang i 1982 – ét år efter det for første gang var i Spanien – på min første interrail tur. Billedet blev flyttet til Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofia i 1992.

Billedet er på en gang fascinerende i al sin gru med død og ødelæggelse. Alene størrelsen på maleriet og fraværet er farver gør det meget intenst. Den følelse havde jeg første gang jeg så det og den samme følelse fik jeg i dag efter at have set frem til at gense maleriet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back To Top