Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /customers/9/5/7/niaconsulting.net/httpd.www/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2854 Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /customers/9/5/7/niaconsulting.net/httpd.www/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2858 Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /customers/9/5/7/niaconsulting.net/httpd.www/wp-content/plugins/revslider/includes/output.class.php on line 3708 Madrid kulturel dag – vinklen skip to Main Content
+45 2223 4790 andersen.niels@outlook.dk Danish DA French FR English EN German DE Italian IT Spanish ES Swedish SV Japanese JA

Madrid kulturel dag

Dagens mål er en slendretur til Plaza Mayor, Plaza de la Villa, Madrid’s Catedral de la Almudena og Palacio Real.

Først skal jeg dog en tur i den anden retning for, at undersøge hvor jeg skal tage bussen til lufthavnen fra i morgen tidlig. Det tager 25 min at gå derned og 40 min til lufthavnen. Min bus afgår klokken 4 om morgenen ? !

På vejen rundt skal jeg købe noget gaffatape. Min vandrestav skal med hjem og det er ikke så let med Norwegian. Et opkald til DK og så for at spare tid en engelsktalende, det var fint for det gik hurtigt. Jeg måtte forklare at vandrestaven er 170 cm lang og mest af alt minder om et spyd, så håndbagage er ikke aktuelt. “Kan du ikke binde den sammen med din kuffert?”, øhh nej den er 170 cm… “Hvor meget vejer den?”, ikke rigtig noget måske 1 kilo… “Så kan det ikke lade sig gøre”, jamen hvorfor ikke? “Den skal veje mindst to kilo”, ok, hvis jeg køber noget gaffatape og binder noget tungt omkring vandrestaven er det så muligt? På det tidspunkt var vi begge trætte og så blev der bestilt og betalt med det samme. Sidst på eftermiddagen har jeg ledt efter tunge ting der er tynde, aflange og billige. Flying tiger havde to kæmpestore viskelædere og så ét kilo pasta, så skal det nok gå.

Studerende i Chueca kvarteret
Petrus, er det ham med vinen? Sidst set ved Plaza de la Villa
Catedral de la Almudena

Det var en god dag hvor jeg også fik tid til at se det kongelige palads Palacio Real de Madrid, Catedral de la Almudena og krypten tilknyttet katedralen. Katedralen blev indviet i juni 1993 af Paven. Krypten er ligeså stor som en kirke og generelt også fantastisk flot ligesom katedralen er. Det der skæmmer hvis man er lidt følsom er blandingen af Franco, Paven og kirken, men det er en anden historie.

Der er faste tider til syndsforladelse

Det ses og mærkes tydeligt, at både katedral og krypt ikke er særlig gamle. I forhold til det jeg har set hidtil langs caminoen er sølle 26 år jo ingenting. Men når det er sagt så er den stadig fantastisk flot og ligner til forveksling de gamle blot i en nyere version. Et eksempel på dette er de flotte blyindfattede mosaik vinduer. De er lavet i en anden stil og det skal de selvfølgelig være for at spejle tiden.

Glasmosaik
Krypten i fuld længde

Billedet ovenfor viser krypten fra den ene ende til den anden. Der er mere end 400 hundrede søjler hvilket giver et fantastisk rum og det ér noget særligt. For at bygge katedral og krypt har man været afhængig af donationer. Donorer der har givet i omegnen af 200 tusind euro har nu fået en sarkofag i selve krypten, hvis de ønskede det. Kasserne på billedet nedenunder må jo så være for den højere middelklasse.

Mindre end en sarkofag og så er der ingen der træder på en…
Santa María la Real de la Almudena

Ved dette alter er en skulptur af Santa María. Alteret er fra det 16. århundrede, som skulpturen, og er lavet af Juan de Borgoña. Skulpturen er lavet af Diego Copin fra Toledo. Historien om Santa María er helt tilbage fra 1086, da kong Alfonso VI fandt et billede af hende i bymuren. Billedet gav han navnet Almudena og siden har hun været beskytter af Madrid.

Jomfruen takker for din donation

Næste stop er det kongelige palads Palacio Real de Madrid. Det er det kongelige slot men har alligevel en ret underlig historie. Det ligger helt centralt og i øvrigt i forlængelse af katedralen. Slottet blev bygget fra 1738 til 1754. King Charles III gjorde det til sin bolig i 1764 og er den eneste der nogensinde har boet på slottet. Det er meget stort, slottet! Det bruges udelukkende til officielle besøg, receptioner og ceremonier. Eksempelvis når en konge abdicerer og en ny tager tronen.

Poser og tasker SKAL opbevares under rundturen
Store vanillekranse

Der er mange billeder af flotte vinduer, søjler og andet godt. Derfor er der her nye vinkler på hvordan et slot også kan se ud. Der er en meget tydelig skelnen mellem den gamle omhyggelighed og kærlighed til kvalitet. Der var tid til at lave tingene ordentlig i de gode gamle dage. Eksempelvis er de nye garderobeskabe tydeligvis ikke lavet omhyggeligt og heller ikke i særlig god kvalitet. Mit skøn er at konstruktionen er fra 2006-07.

Helt anderledes forholder det sig med køkkentingene, som jeg selvfølgelig og absolut måtte se. Kødhakkeren og apparatet til at lave vanillekranse er tydeligvis noget ældre, men den ser nu ud som om den stadig virker. Jeg tænker de vanillekranse må godt nok have været lækre og så var det før pakkestørrelserne blev så uendelig små, som tilfældet er i dag.

Endnu ældre er denne samling af rustninger til den kongelige familie og garde. Samlingen omfatter også mange sværd, armbrøster, buer og skydevåben. Den længste riffel jeg så var omkring 2 ½ meter lang!!! Det lykkedes mig at slukke korrekt for mobilen da jeg så riflen. Her er vi helt tilbage til 15. hundrede tallet. En prins i nyere tid brugte sin fritid på at lave denne samling, som er både flot og imponerende. Billedet er taget i smug – det er absolut forbudt at tage billeder. Det ville jeg heller ikke men den smuttede medens jeg prøvede at slukke for mobilen.

Juan Carlos I’s familie

Nu er vi igen tilbage ved kvalitet for billedet blev bestilt i 1993 og blev malet færdigt i 2013. Det er malet af Antonio López fra La Mancha. Ifølge teksten ved billedet er det, “…the result of a carefully thought-out process characteristic of the masterly painter…“. Fra venstre er det Infanta Christina, Infanta Elena, abdicerede kong Juan Carlos, Dronning Sofia og Kong Felipe VI (tidligere Prins af Asturias). Maleriet var længe undervejs fordi Dronning Sofia to gange skiftede kjole, Kong Felipe fik tre nye hoveder og den ene prinsesse fik nye sko. Der er ikke noget at sige til de let stivnede smil. Omvendt må man honorere kvalitet, omhyggelighed og finesse. Maleriet er 3 * 3,9 meter – altså under det halve af Guernica og han – Picasso altså – brugte 30 dage på at svinge penslen inklusiv 67 skitser…

Dørmand – Plaza España
Fejemand ved Puerta del Sol

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back To Top